Εικαστικές Εφαρμογές στον Αστικό Χώρο

Γενικά

  • Κωδικός: ΕΑ503
  • Εξάμηνο:
  • Επίπεδο Σπουδών: Προπτυχιακό
  • Τύπος μαθήματος:
  • Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων: Ελληνικά
  • Το μάθημα διατίθεται σε φοιτητές Erasmus
  • Μέθοδοι Διδασκαλίας (Ώρες/εβδ.): Διαλέξεις και παρουσιάσεις (1) / Εργαστηριακές ασκήσεις (3)
  • Μονάδες ECTS: 4
  • Σελίδα μαθήματος: https://elearning.cm.ihu.gr/course/view.php?id=745
  • Διδάσκοντες: Κερτεμελίδου Παρασκευή

Περιεχόμενα μαθήματος

Το μάθημα έχει ως βασική δομή την εισαγωγή των φοιτητών στις έννοιες της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο δημόσιο χώρο.
Ιδιαίτερα η δημόσια τέχνη ως κοινωνός του δημόσιου χώρου ή ως εισβολέας από την δεκαετία του 1960 και μετά κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα από διαφορετικές εκφράσεις. Αρκετά από τα έργα και κινήματα αυτής της περιόδου δημιουργούνται και τοποθετούνται στο δημόσιο χώρο με παραδοσιακές αρχές και ως συνήθως έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Κάποια άλλα έργα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα.
Το μάθημα αναπτύσσεται μέσα από πρακτικές ασκήσεις με τη παράλληλη υποστήριξη θεωρητικής ανάλυσης μέσω διαλέξεων.

Σκοπός είναι η γνωριμία νέων μορφών χωρικού σχεδιασμού, η εφαρμογή έργων τα οποία δημιουργούνται “in situ” δηλαδή, επί τόπου και αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως πεδίο προσωρινής φιλοξενίας. και η εξοικείωση με έννοιες όπως: τα Mix- media Instalations, τα Happenings, τα Video Projection Mapping, η Sound Art, η Video Art, το Performance και άλλες μορφές τέχνης οι οποίες χρησιμοποιούν αναλογικές, πολυμεσικές εφαρμογές.

Το μάθημα αποσκοπεί στη δημιουργία πρακτικών ασκήσεων μέσα από τη παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών με διαφορετικά υλικά υφής και σύστασης. Παράλληλα, βασικό περιεχόμενο του μαθήματος είναι η μελέτη των όγκων σε συνάρτηση με τα χρώματα και τον φωτισμό και η εφαρμογή στον αστικό χώρο και η διασύνδεση τους με την αρχιτεκτονική και την καλλιτεχνική παραγωγή.

Μαθησιακοί Στόχοι

Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι η ανάπτυξη των γνωστικών και τεχνικών δεξιοτήτων των φοιτητών σε θέματα που αφορούν τις εικαστικές δημιουργίες που τοποθετούνται στο δημόσιο χώρο.
Συγκεκριμένα, το μάθημα αποσκοπεί στη κατανόηση της σχέσης μεταξύ καλλιτεχνικού έργου σε συνάρτηση με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα εικαστικά έργα τέχνης στον δημόσιο και φυσικό χώρο αποτελούν διαχρονικά αστικό φαινόμενο, αφού το αστικό περιβάλλον λειτουργούσε ως προνομιακός χώρος προβολής.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση :
• Να γνωρίζουν διαφορετικά υλικά και μέσα όπως και τα απαραίτητα εργαλεία τα οποία χρειάζονται για την υλοποίηση μιας πλαστικής σύνθεσης.
• Να δημιουργούν ογκοπλαστικές μορφές και δομές οι οποίες είναι απαραίτητες στη ανάπτυξη νέων ιδεών και να τις τοποθετήσουν στο χώρο.
• Να αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο ανάλυσης και διασύνδεσης της πλαστικής γλώσσας με την αρχιτεκτονική και τον αστικό χώρο.

Γενικές Ικανότητες

• Προσαρμογή σε νέες μορφές χωρικού σχεδιασμού μέσα από διαφορετικά υλικά υφής και σύστασης και τεχνολογιών.
• Αυτόνομη εργασία
• Ομαδική εργασία
• Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών και η σχέση τους με την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παραγωγή

Μέθοδοι Διδασκαλίας

Πρόσωπο με πρόσωπο
Παράδοση εργασίας σε έντυπη μορφή Παράδοση εργασίας σε ηλεκτρονική μορφή

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών

Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονική επικοινωνία με φοιτητές.

Οργάνωση Διδασκαλίας

ΔραστηριότηταΦόρτος εργασίας εξαμήνου
Διαλέξεις20
Εργαστηριακές ασκήσεις50
Εργασία project20
Οργάνωση portfolio10
Σύνολο100

Αξιολόγηση Φοιτητών

Γραπτή εξέταση Εργαστηριακές ασκήσεις Εργασία project και portfolio

Συνιστώμενη Βιβλιογραφία

  1. Albers J.(1963)The Interaction of Colour. Pupl. Yale University Press
  2. Arnheim R. (1954). Τέχνη και οπτική αντίληψη, Η ψυχολογία της δημιουργικής όρασης. Εκδόσεις Θεμέλιο 1999, Αθήνα.
  3. Gombrich E. H. (1950). Το Χρονικό της Τέχνης. Εκδόσεις ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)
  4. Gombrich E. H. (1960). Τέχνη και ψευδαίσθηση. Εκδόσεις Νεφέλη, 1995, Αθήνα.
  5. Itten J. (1973).Τέχνη του Χρώματος. Εκδόσεις Κείμενα Εικαστικών Καλλιτεχνών 1998
  6. Itten J. (1975). Σύνθεση και Μορφή. Εκδόσεις Αντιύλη 2011
  7. Kandinsky W. (1926). Σημείο-Γραμμή-Επίπεδο, Συμβολή στην Ανάλυση των Ζωγραφικών Στοιχείων. Εκδόσεις Δωδώνη, 1980.
  8. Kandinsky W. (1914). Για το πνευματικό στην τέχνη. Εκδόσεις Νεφέλη, 1981.
  9. Klee P. (1956). Η Εικαστική Σκέψη (Πρώτος Τόμος,)Τα Μαθήματα στη Σχολή Μπαουχάουζ. Εκδόσεις Μέλισσα 1989
  10. Klee P. (1964). Η Εικαστική Σκέψη (Δεύτερος Τόμος),Τα Μαθήματα στη Σχολή Μπαουχάουζ. Εκδόσεις Μέλισσα 1989
  11. Parramon J. M.(1992). Προοπτική για Καλλιτέχνες . Εκδόσεις Ντουντούμης 2003
  12. Reed H. (1959). Η Ιστορία της Μοντέρνας Ζωγραφικής. Εκδόσεις Υποδομή1978.
  13. Κολοκοτρώνης Γ. (2000). Η Τέχνη σε Μετάβαση, Εκδόσεις Νηρέας, 2000
  14. Παπασταμούλης Κ. (2005). Το Σχέδιο και το χρώμα στη ζωγραφική. Εκδόσεις ΙΩΝ, Αθήνα 2005,